Biografie Paul van Hoof

_DSC1000Als professionele natuurfotograaf leg ik me toe op vrijwel alle aspecten van de natuur. Daarbij probeer ik de veelzijdigheid, schoonheid en kwetsbaarheid van flora en fauna vast te leggen en deze te tonen aan een breed publiek. Door zeldzame of verborgen soorten te laten zien of juist gewone onderwerpen op een verrassende wijze, probeer ik een bijdrage te leveren aan de bescherming van onze natuur. Dit wordt versterkt doordat ik als ecoloog weet welke soorten ik fotografeer en het verhaal achter de foto kan brengen.

Ik ben in 1977 geboren en opgegroeid in Venray (Noord-Limburg). Tijdens mijn jeugd begon de interesse voor de natuur om mij heen en de drang deze vast te leggen. Fotografie en kennis over de natuur zijn altijd hand in hand gegaan door onderwerpen te fotograferen die ik onderzocht en door onderwerpen te bestuderen die ik graag fotografeerde. Ik ben afgestudeerd als bioloog (dierecoloog) aan de Universiteit van Nijmegen. Sindsdien ben ik werkzaam als ecologisch adviseur bij Bureau Natuurbalans-Limes Divergens bv. Momenteel woon ik in Arnhem.

Door sinds mijn jeugd altijd bezig te zijn met zowel natuur als fotografie heb ik een uitgebreide kennis opgebouwd van soorten en hun ecologie. Deze kennis blijkt voor mij onmisbaar bij het bedrijven van goede natuurfotografie, waarbij timing, locatie en (weers-) omstandigheden het verschil maken.

In 1993 kocht ik mijn eerste, eenvoudige camera en begon te experimenteren met fotografie. Langzaam nam het steeds serieuzere vormen aan en jaren later vond de overstap plaats naar (semi-) professionele apparatuur. In 2003 maakte ik als een van de eerste in mijn omgeving de overstap naar digitale fotografie. De voordelen hiervan bleken al snel groot te zijn en de ontwikkelingen op dit gebied staan nog lang niet stil.

Inmiddels heb ik al aardig wat publicaties op mijn naam staan in tijdschriften, boeken enz. Daarnaast ben ik een aantal keer in de prijzen gevallen bij grote internationale natuurfotowedstrijden.

Als natuurfotograaf ben ik aangesloten bij de fotostockburo's:

- Nature in Stock (amfibieën, reptielen en vissen)

- Buiten-Beeld (alle overige beelden)

Verder ben ik aangesloten bij het wereldwijde Meet Your Neighbours project, het fotograferen van onderwerpen op een witte achtergrond. Deze beelden zijn te vinden bij Nature Picture Library (NPL).

Tenslotte ben ik lid van de Vereniging voor Natuurfotografen Nijmegen (aangesloten bij het Natuurfotografen Verbond Nederland) en meerdere natuurvereningen.

 


 

Materiaal

Alle foto's op deze website zijn gemaakt met Nikon apparatuur. Momenteel fotografeer ik met een Nikon D800 en D7100. De lenzen die ik gebruik hebben brandpuntsafstanden variërend van 16 tot 400mm en worden aangevuld met de nodige randapparatuur zoals een statief, flitsers, tussenringen en filters. Voor high-speed opnamen, zoals vliegende vleermuizen, maak ik gebruik van speciale infrarood apparatuur. Daarnaast heb ik materiaal om onderwaterfoto's te maken en beschik ik over de mogelijkheden voor studio-fotografie.

 


 

Paul in actie

Als u nieuwsgierig bent hoe het er in het veld aan toe gaat kunt u hier een indruk krijgen.

 


 

Copyright

© Paul van Hoof, alle rechten voorbehouden. Niets van deze website mag worden vermenigvuldigd of openbaar gemaakt op welke wijze of in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Paul van Hoof.