2016

Blog-pauze

29 september 2017

Wegens verscheidene omstandigheden, waaronder verhuizing en een verouderde website, lukt het al geruime tijd niet om nieuwe blogs te schrijven. Excuses hiervoor.
Ik werk aan een nieuwe website. Als deze gereed is zal ik de blogs weer oppakken.

 

 

Sardinië deel 2: vleermuizen

13 maart 2016

Naast grottensalamanders worden veel Sardijnse grotten bewoond door vleermuizen. Soms in grote aantallen, maar meestal niet. De grote kolonies waren op het moment afwezig, maar dat werd ruimschoots gecompenseerd door hoefijzerneuze die aan stalactieten hingen. Wat een gezicht! We hebben drie soorten hoefijzerneuzen gezien, waarvan er eentje nieuw was voor mij.

 

 

Sardinië deel 1: grottensalamanders

07 maart 2016

Het Italiaanse eiland Sardinie staat bekend om zijn vele grotten. Dat was dan ook het doel van de trip die ik samen met Vincent de Jong een paar weken geleden heb ondernomen. Een van de hoogtepunten van deze grotten zijn grottensalamanders. Op het eiland komen maar liefst vijf verschillende soorten voor, naast slechts drie op het Europese vasteland. Alle soorten zijn endemisch. Niet alleen voor het eiland, maar ook elk voor een apart gebergte. We hebben ze bijna allemaal gezien. Het mooie van de winter op Sardinië is dat de salamanders zowel binnen als buiten de grotten te vinden zijn. Daarnaast komen er nog vele andere amfibieën en reptielen voor, maar dat is misschien voor een volgende keer. Hier een impressie van de beelden. De groothoekopnamen hebben Vincent en ik samen gemaakt, zo hadden we extra handen, inzet en apparatuur. 
Deel 2 volgt binnenkort over andere grottenbewoners.