2016

Blog-pauze

12 december 2017

Wegens verscheidene omstandigheden, waaronder verhuizing en een verouderde website, lukt het al geruime tijd niet om nieuwe blogs te schrijven. Excuses hiervoor.
Ik werk aan een nieuwe website. Als deze gereed is zal ik de blogs weer oppakken.

 

 

Nature Talks

01 december 2017

 

In het najaar valt altijd de piek van het lezingenseizoen. Twee lezingen sprongen er dit jaar tussen uit voor mij. Allereerst het Nature Talks natuurfoto festival. Dit internationale happening vond plaats op 11 en 12 november. Het was een heerlijk festival. Twee dagen lang ondergedompeld in schitterende verhalen en prachtige beelden van sprekers uit binnen en buitenland. Hier heb ik een lezing gegeven over nachtfotografie, over mijn kijk op het fotograferen van sterren, vuurvliegjes, vleermuizen en nog veel meer. Als slot heb ik laten zien hoe ik bezig ben om padden 's nachts met groothoek te fotograferen, met de maan of sterren in de achtergrond.

 

Donderdag 30 november stond in het teken van de twee-jaarlijks Openbare Clubavond van VNF-Apeldoorn. Dit is niet zomaar een avond, maar een mini-festival. Met een serie goede sprekers, stands en veel gezelligheid. Met 400 bezoekers was het volle bak! Dit jaar zat ik in de organisatie, maar veel mooier nog, ik mocht ook een lezing verzorgen. Dat ging over vleermuizen. Ik heb de zal meegenomen in het leven van de vleermuis en heb besloten met een klein kijkje in de keuken. Het was een fantastische avond. Mocht je er niet bij zijn geweest, nu alvast een aanrader voor 2019.

 

Aan het Nature Talks festival is ook een fotowedstrijd verbonden: the Nature Photographer of the Year wedstrijd. Heel blij was ik toen bleek dat ik de winnaar bleek te zijn van de categorie 'Overige dieren'! Het beeld waarmee ik heb gewonnen was tevens heel toepasselijk. Dit was namelijk een van de nachtelijke groothoek-padden waar ik eerder die dag over had verteld. Mooier had het niet kunnen zijn!

 

 

 

Sardinië deel 2: vleermuizen

13 maart 2016

Naast grottensalamanders worden veel Sardijnse grotten bewoond door vleermuizen. Soms in grote aantallen, maar meestal niet. De grote kolonies waren op het moment afwezig, maar dat werd ruimschoots gecompenseerd door hoefijzerneuze die aan stalactieten hingen. Wat een gezicht! We hebben drie soorten hoefijzerneuzen gezien, waarvan er eentje nieuw was voor mij.

 

 

Sardinië deel 1: grottensalamanders

07 maart 2016

Het Italiaanse eiland Sardinie staat bekend om zijn vele grotten. Dat was dan ook het doel van de trip die ik samen met Vincent de Jong een paar weken geleden heb ondernomen. Een van de hoogtepunten van deze grotten zijn grottensalamanders. Op het eiland komen maar liefst vijf verschillende soorten voor, naast slechts drie op het Europese vasteland. Alle soorten zijn endemisch. Niet alleen voor het eiland, maar ook elk voor een apart gebergte. We hebben ze bijna allemaal gezien. Het mooie van de winter op Sardinië is dat de salamanders zowel binnen als buiten de grotten te vinden zijn. Daarnaast komen er nog vele andere amfibieën en reptielen voor, maar dat is misschien voor een volgende keer. Hier een impressie van de beelden. De groothoekopnamen hebben Vincent en ik samen gemaakt, zo hadden we extra handen, inzet en apparatuur. 
Deel 2 volgt binnenkort over andere grottenbewoners.