2014

Edelherten

20 november 2014

Vorige maand ben ik afgereisd naar Engeland om daar de bronst van de edelherten mee te maken. Om precies te zijn naar Richmond park, een stadspark van Londen. Het is werkelijk een stadspark, maar die naam doet het gebied niet echt recht aan met een afmeting van 10 vierkante kilometer! Bovendien is het een Natura 2000 gebied vanwege de grote aantallen monumentale bomen, voornamelijk eiken. Door de vele dagelijkse bezoekers zijn de herten daar niet erg schuw en leven in een mooie setting, dus dat biedt goede kansen voor mooie foto's. Denk daarbij aan bos, (ruig) grasland en velden met adelaarsvarens.
En veel herten waren er. We hebben al het gedrag gezien wat je kunt verwachten, veel geburl, gevechten en paringen. We waren telkens voor zonsopkomst in het park aanwezig en gingen na zonsondergang weer weg. Alleen op de eerste dag hadden we wat mist die helaas al voor zonsopkomst weg was. Daar moesten we het mee doen. Geen mooi avond- en ochtendlicht. Dat was jammer, want we gingen voor mooie lichtsituaties. Maar het licht overdag was vaak prima om bij te fotograferen.
Er was nog een iets wat tegenzat, namelijk dat de bronst net een week vroeger was dan in andere jaren. Er was evengoed veel gedrag te zien, maar minder intensief en voornamelijk in de ochtenduren. Daarna lagen de herten veelal te rusten. De echte actie hebben we dus gemist. Toch was het een leuke ervaring en heeft het mooie beelden opgeleverd.

 

Steenuil

25 juli 2014

Afgelopen week heb ik op een boerderijtje gepast van vrienden die op vakantie waren. Fotografie stond niet echt op de agenda, totdat ik er achter kwam dat er twee steenuiltjes op het erf zaten. Ik heb een opstelling gemaakt en elke avond kwam er een uiltje eenmalig langs. Twee avonden heb ik benut om 'gewone' foto's te maken. Dat lukte heel aardig. De derde en laatste avond heb ik iets anders geprobeerd, namelijk door een boom in tegenlicht als achtergrond te gebruiken. Gecombineerd met een laag standpund ontstonden lichtvlekken in de achtergrond.

 

Griekenland

28 juni 2014

Onlangs heb ik een korte fotoreis naar Griekenland gemaakt. De bestemming was de omgeving van de berg Olympus op het Griekse vasteland. Vooraf hadden we uitgezocht dat de regio bijzonder rijk is aan orchideeën, vlinders en reptielen en amfibieën. Onze timing bleek niet helemaal gunstig. Bij aankomst bleek het laagland erg droog en waren de orchideeën al lang en breed verdwenen. Hoger op de berg bleken weinig orchideeën te vinden, mogelijk was het hier juist weer te vroeg. Vlinders vlogen er heel veel, maar om ze te fotograferen bleek een ander verhaal vanwege de hoge temperatuur en het harde licht.
We hebben ons daarom grotendeels op amfibieën en reptielen geconcentreerd, aangezien wij allemaal een passie voor deze dieren hebben. Het land is bijzonder rijk aan deze diergroepen. In totaal hebben we 21 soorten gezien, waarvan we en een behoorlijk aantal hebben kunnen fotograferen. 
Klapper was voor mij de zandadder. Wat mij betreft de mooiste (gif)slang van Europa. Het is tevens een van giftigste slangen van Europa, dus enige voorkennis is niet overbodig. In de bergen waren bij kleine stroompjes de nodige amfibieën te vinden, zoals Griekse beekkikkers en geelbuikvuurpadden. Het water dat over de rotsen stroomde glinsterde in de zon, wat voor mooie effecten met lichtvlekken zorgde. Heel ongewoon voor ons zijn ook schildpadden die op verscheidene plekken rondsjouwen. Onder dezelfde categorie vallen de grappige gekko’s die 's avonds te voorschijn komen.
Los van de foto’s is Griekenland een prettig land om als fotograaf heen te gaan. Het is lastig om je verstaanbaar te maken, maar de mensen zijn vriendelijk en behulpzaam. Daarnaast zijn er veel plekken waar niemand komt en je lekker je gang kunt gaan. Al met al een land waar ik nog wel eens naar terug ga.

 

Dassen

24 juni 2014

Das badgerGisteravond heb ik een dassenhut in de Belgische Ardennen bezocht. Een ideale locatie om dassen te observeren. We hebben ze heel mooi kunnen zien. Om ze te fotograferen was toch een ander verhaal.We waren slechts amper geïnstalleerd toen om 18.45 het eerste vrouwtje zich al liet zien! Er was nog volop zon, maar de das was ver weg en nauwelijks zichtbaar doordat ze verscholen ging achter een heuveltje en boomstronken. Kort tijd later was ze weg. In het uur daarna was het licht op de burcht erg mooi, maar waren er geen dassen te zien. Na een korte glimp van een ander vrouwtje op de burcht (verstoord door een tractor in de buurt) en een vos vlak voor de hut (!) bleef het weer stil. Pas na 22.00 toen al het licht was verdwenen kwamen de dieren schoorvoetend tevoorschijn. Uiteindelijk zagen we 5 dieren tegelijk, maar ver weg en te donker om te fotograferen. Toen 20 minuten later een vrouwtje iets dichterbij kwam ontstak onze (overigens zeer kundige) gids de vaste lampen van de hut en kon ik snel deze foto maken. Mijn enige gelukte foto van de avond. Nadat we de hut hadden verlaten wenkte de gids ons terug, want de dassen kwamen er weer aan. Vervolgens hebben we naast de hut gestaan en de dassen en een jonge vos zij aan zij gedurende meer dan een uur geweldig kunnen observeren. Helaas weinig foto mogelijkheden, maar toch een fantastische ervaring.

 

Veluwse Fotodagen

09 mei 2014

banner-336x280pxOp 24 en 25 mei vinden de Veluwse Fotodagen plaats. Een groots evenement met vele lezingen, workshops en andere activiteiten. Alleen de locatie al is zeer bijzonder: het zendgebouw op Radio Kootwijk. Toegang is slechts 10,- voor een hele dag. 
Ik zal op beide dagen een lezing verzorgen over high-speed fotografie en daarbij een kijkje achter de schermen bieden. Ook zal ik workshops begeleiden over macrofotografie. Zorg dat je er bij bent!

Neem een kijkje op http://veluwsefotodagen.nl/

 

 

 

Winnaar Asferico 2014

25 april 2014

Firefly trails PVH7-15793Met trots kan ik mededelen dat ik winnaar ben geworden in de categorie 'andere dieren' bij de Italiaanse internationale natuurfotowedstijd Asferico. Op de foto staan vliegende vuurvliegjes die een lichtspoor achterlaten in het bos in de avondschemering.

 

 

 

Blauwe heikikkers

04 april 2014

Gedurende enkele jaren heb ik me nauwelijks met heikikkers bezig gehouden. Vorig jaar had ik het plan opgevat om dat weer op te pakken. Het seizoen bleek echter verstoord te worden door een late vorstperiode. Daardoor werden de kikkers niet blauw of waren in elk geval niet te voorspellen. Dit jaar een nieuwe poging.
Opnieuw bleek het seizoen erg afwijkend. Normaal gesproken zijn amfibieën het meest actief bij vochtig weer. Bij voorkeur trekken ze dan ’s nachts naar de voortplantingswateren. Dit jaar bleef het droog en helder met overdag zonnig weer en zeer koude nachten. De heikikkers bleken zich hier op aan te passen door alleen overdag actief te zijn. De trek en voortplanting vonden uitsluitend overdag plaats. Dat vond ik wel prima, want ik had me voorgenomen de kikkers met mooi licht te gaan fotograferen aan het eind van de dag. De afkoeling in de avond bleek echter nog sneller dan verwacht. In de namiddag bij dalende zon begon het al flink af te koelen. Nog voor dat het licht echt mooi werd hield de activiteit al op.
Een ander effect van de warme dagen was dat de activiteit in een groot deel van het land tegelijkertijd begon. Loopt normaal het midden van het land een week achter op het zuiden, dit jaar vond de voortplanting op veel plaatsen tegelijkertijd plaats. Dus minder mogelijkheden om de kansen te spreiden.
Het heikikkerseizoen is erg kort. De echte piek met eiafzet duurt maar een dag. De dagen erna blijven er nog wel mannetjes actief en kunnen nog steeds aardig blauw zijn, maar de aantallen nemen snel af.
Toen het allemaal leek te gaan beginnen ben ik eerst gaan verkennen. Ook heb ik me via vrienden, collega’s en internet dagelijks op de hoogte gehouden van de stand van zaken. Daardoor lukte het om enkele keren op de juiste plek op de juiste tijd te zijn.
Naast de ‘standaard’ plaatjes heb ik vooral geprobeerd om aparte lichtsituatie op te zoeken. Avondlicht, tegenlicht, high-key en reflecties in het water en op de eiklompen. Ook heb ik geprobeerd een heel koor te ‘vangen’ met een groothoeklens. Al met al ben ik dik tevreden over de serie die ik heb kunnen maken.

 

Presentatie Pixperience

08 maart 2014

Op 1 maart vond de Pixperience 2014 plaats, geheel in het teken van macrofotografie. Er waren drie parallelle programma's in drie zalen met lezingen van veel bekende (macro) fotografen, dus je kon zelf je programma samenstellen. Een geweldige dag vol inspiratie. Zelf gaf ik een presentatie in de 'grote zaal' waar zo'n 300 man in pasten met als thema 'Haal meer uit je fotospullen!'. Maar het bijzondere aan de zaal was toch wel de projectie. Die werd uitgevoerd op 3x3 schermen van elk 4 meter breed. Dus 3 wanden met 12 meter projectie. Erg indrukwekkend. Aangezien je met drie schermen tegelijk kon werken gaf dat een uitgelezen kans om foto's naast elkaar te zetten en zo mooie vergelijkingen te maken van bijvoorbeeld verschillende lenzen of standpunten. Ik vond het een geweldige dag.

Dank aan Edwin Giesbers voor het maken van de foto's.

 

 

Praktijkboek Macrofotografie

08 maart 2014

Onlangs is het Praktijkboek Macrofotografie gepresenteerd. Met 192 pagina’s is het een omvangrijk werk geworden over alle ins en outs van de macrofotografie. Enkele hoofdstukken behandelen apparatuur en technieken, andere gaan specifiek in op een aantal soortgroepen (zoals vlinders, libellen en paddenstoelen), voorbereiding en ethiek. Ook is er een kalender met wanneer je bepaalde onderwerpen kunt fotograferen. En natuurlijk is alles geïllustreerd met prachtig beeldmateriaal van meer dan 100 fotografen. 
Het is het derde boek in de reeks praktijkboeken van Birdpix/Nederpix. Eerder verschenen 'Vogelfotografie en 'Landschapsfotografie'. 
Ik ben als een van de hoofdauteurs bij het boek betrokken. Ik heb 4 hoofdstukken geschreven: Apparatuur, Scherpte, Amfibieën en reptielen, en het hoofdstuk 'Licht en belichting' samen met Leon Baas. De overige auteurs zijn: Arjen Drost, Joris van Alphen, Ron Poot en Jaap Schelvis. Verder zijn er kaders opgenomen met interviews met onder meer Misja Smits, Loulou Beavers en Johannes Klapwijk.
Een absolute aanrader voor zowel beginnende als gevorderde macrofotografen!

 

 

Nieuwe workshop IR-lichtvallen

08 maart 2014

 PVH3-54343Op zaterdag 22 maart 2014 organiseert Paul van Hoof een nieuwe workshop 'Fotografie met infra-rood lichtvallen'.

Tijdens de workshop leert u alles over de lichtvallen en hoe u deze kunt toepassen, onder meer voor high-speed fotografie. Bij deze techniek wordt een infra-rood lichtstraal gebruikt die door het onderwerp doorbroken moet worden, waardoor een foto wordt gemaakt. De lichtvallen kunnen worden gebruikt om schuwe dieren of nachtdieren te fotograferen. De meest gebruikte toepassing is high-speed fotografie, waarbij snelle bewegingen worden bevroren.

De workshop is geschikt voor iedereen die meer wil weten over het toepassen van deze techniek op onderwerpen binnen of buiten de natuur. Enige basiskennis van fotografie is vereist.

Bekijk de flyer (pdf formaat) voor meer informatie. Neem voor aanmelding of meer informatie contact op.

 

 

Macro-Pixperience

18 januari 2014

macro pixperience 586Op 1 maart vindt de Pixperience weer plaats. Dit keer volledig in het teken van macrofotografie.
Het wordt een zeer interessante dag voor ervaren en beginnende natuurfotografen. Er is een ruim aanbod van lezingen en seminars van vele bekende natuurfotografen en zijn er diverse stands. 
Verder zal op deze dag het 'Praktijkboek Macrofotografie’ worden gepresenteerd.

Zelf ben ik op twee manieren bij de dag betrokken.
- Ik laat in een presentatie op 9 schermen (!) zien hoe je verschillende apparatuur en technieken kunt inzetten voor macro-foto’s aan de hand van de inhoud van mijn fototas.
- Daarnaast ben ik een van de hoofdauteurs van het Praktijkboek.

Zorg dat je er bij bent!
Meer info op:

http://www.pixperience.org/programma-3/lezingen-en-presentaties/