2012

Tuinrat 2

22 december 2012

Thumbnail imageNa de foto van vorige week had ik meteen een idee voor een ander standpunt. Vanwege werk kon ik echter 3 dagen niks doen. Daarna was het de vraag of de rat er nog wel zou zijn, bovendien zou het flink gaan regenen. Donderdagochtend bleek het droog en heb ik een opstelling gebouwd. Niet veel anders dan eerst, alleen stond de camera aan de andere kant van de vuilnisemmer voor een frontaal shot van de springende rat. Tevergeefs. De rat kwam niet. Vrijdag een nieuwe poging. Eerst heb ik maar afgewacht of onze vriend er nog wel was. Op zijn gebruikelijke tijdstip bleef het stil. Ik ging er van uit dat hij was vertrokken toen hij plots toch ten tonele vescheen. Snel de opstelling neergezet, maar de rat had er weinig zin in. Het bleef bij twee keer springen, genoeg om te zien dat de afstelling totaal niet klopte. Een les en een dag verder besloot ik het vandaag opnieuw te proberen. Hij kwam later dan gedacht, maar hij kwam wel. Nu trok hij zich weer niks van de camera en flitsers aan. Maar na elke twee of drie sprongen moest ik toch naar buiten om alles te checken en het nodige bij te stellen. Dan blijkt toch weer dat het fotograferen van springende dieren van voren veel lastiger is dan van de zijkant. Simpelweg vanwege het scherpstelvlak. Telkens kleine aanpassingen maken en hopen dat hij weer terug komt. Eén oog had ik gericht op buienradar, want er kwam regen aan. Daar houden zowel de camera als de rat niet van. Het had geen kwartier langer moeten duren, maar net op de rand van de eerste druppels is het toch gelukt.

 

Tuinrat

16 december 2012

Thumbnail imageHet is winter en ik ben al enige weken geleden begonnen om de vogels in de tuin te voeren. Er komen behoorlijk wat vogels op het voer af en waar gegeten wordt, wordt gemorst. Een paar dagen geleden zat er plots een nieuwe bewoner in de tuin onder de voersilo: een bruine rat. Onze eerste reaktie was: die willen we niet in de tuin, hij moet weg! De life-traps staan al klaar, maar ik zag ook leuke fotografische mogelijkheden. Gelukkig bleek het een mannetje te zijn, dus geen kans op een nestje. Hij mocht dus even blijven. Tegen de verwachting in bleek het diertje vooral overdag actief. Ik heb wat spullen in de tuin verplaatst en er wat vogelvoer op gelegd. In no-time had hij het door en sprong hij op de vuilnisemmer. Daarna heb ik de camera en wat flitsers geïnstalleerd en ben er bij gaan zitten. De flitsers deden hem niks en na een paar pogingen was het raak. Het hoeft ook niet altijd moeilijk te zijn...

 

Vossen

04 december 2012

Samen met Vincent de Jong ben ik bezig geweest om vossen te fotograferen. Eerder was het nooit gelukt om vossen van relatief dichtbij te fotograferen, tenminste in het wild en in levende vorm. Het lukte om mooie foto's te maken met een laag standpunt. Daar was ik al dik tevreden mee. Maar we gingen verder en met succes. Het lukte namelijk om de vossen aan het water te fotograferen. Eerst met reflectie en later zelfs drinkend. Bovendien hadden we op afstand al een paar vossen zien vechten, maar helaas niet door de zoeker. Tot we een keer een vos in beeld hadden en uit de struiken een tweede vos ten tonele verscheen. Het was meteen raak. Wat een mooi moment. Een beeltje geluk moet je soms hebben. Wat zeg ik, het kon nog beter! Na een lange dag was aan het eind van de middag het licht al een tijdje weg. Aan de horizon begonnen zich donkere wolken samen te pakken. We besloten om in te pakken en naar huis te gaan. Net toen de eerste druppels begonnen te vallen kwam er nog even een staal zon door de wolken, met als gevolg een regenboog. We zeiden tegen elkaar hoe geweldig het zou zijn om in die setting een vos te zien. En laat er net op dat moment een vos uit de struiken komen! Snel de camera weer uit de tas en afdrukken... Het geheel heeft amper 30 seconden geduurd. Dat was net genoeg!

 

Eekhoorn in de lucht

24 november 2012

Thumbnail imageThumbnail imageDe eekhoorn is een van de meest tot de verbeelding sprekende zoogdieren. Ze zijn erg aaibaar, maar ook atletisch. Met het grootste gemak springen ze van tak tot tak. Eekhoorns in zittende houding fotograferen is al heel leuk, maar ik wilde graag hun beweeglijkheid benadrukken door ze springend te fotograferen. Het probleem was echter dat ik geen locatie had waar ik dit zou kunnen proberen. Gelukkig had Han Bouwmeester dezelfde gedachte en beter nog, hij had eekhoorns 'tot zijn beschikking'. We zijn vervolgens samen aan de slag gegaan. Deze tijd van het jaar bleek ideaal in twee opzichten: 1) Er waren volop herfstkleuren waardoor we in een schitterende herfstsetting konden werken en 2) de eekhoorns leggen nu hun voedselvoorraden aan voor de winter waardoor ze vaak heen en weer blijven rennen en de kans op een treffer groter wordt. Uiteindelijk heeft het 3 volle dagen geduurd voordat we, in de stromende regen, de foto's hadden die we voor ogen hadden. Maar wat was het de moeite waard! Bedankt Han!

 

Prijs GDT wedstrijd

28 oktober 2012

Thumbnail imageThumbnail imageDit weekend vindt het internationale natuurfotofestival in Lünen (Duitsland) plaats. Er zijn weer veel internationale gasten met zeer inspirerende lezingen. Erg de moeite waard! Aan het festival is ook de fotowedstijd 'Europese natuurfotograaf van het jaar' verbonden. Met zo'n 12.500 inzendingen uit 27 landen een grote en vooraanstaande wedstrijd. Ik ben dan ook trots te kunnen melden dat ik er dit jaar weer bij zit met een eervolle vermelding in de categorie 'planten en paddenstoelen'. Dit jaar waren er maar liefst 10 Nederlanders onder de winnaars! Dat moet wel een record zijn. Erg leuk om iedereen weer te treffen.

 

 

Paddenstoelen vertikaal

28 oktober 2012

Deze herfst was erg rijk aan paddenstoelen. Helaas had ik weinig tijd, maar toch ben ik een paar keer het bos in kunnen gaan. Traditioneel fotografeer ik paddenstoelen vaak in liggend formaat. Nu ben ik wat meer gaan experimenteren met staande beelden. Dat geeft meteen de mogelijkheid meer van de omgeving in het beeld te betrekken, zoals bomen in de achtergrond met een groothoeklens. Maar ook met een 'gewone' macrolens kan een vertikale paddenstoelenfoto verrassende effecten mogelijk maken.

 

Nieuwe workshop IR-lichtvallen

21 oktober 2012

Op 24 november 2012 organiseert Paul in samenwerking met Buteo Outdoor Supplies een nieuwe workshop 'Fotografie met infra-rood lichtvallen'.

Tijdens de workshop leert u alles over de lichtvallen en hoe u deze kunt toepassen. Bij deze techniek wordt een infra-rood lichtstraal gebruikt die door het onderwerp doorbroken moet worden, waardoor een foto wordt gemaakt. Deze lichtvallen kunnen worden gebruikt om schuwe dieren of nachtdieren te fotograferen. Een andere veel gebruikte toepassing is high-speed fotografie, waarbij snelle bewegingen worden bevroren.

Bekijk de flyer voor meer informatie.

Update: De workshop is afgelast wegens te weinig aanmeldingen. Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe datums, stuur dan een email.

 

Springende bosmuis

11 oktober 2012

Thumbnail imageBosmuizen zijn de kangoeroes onder de Nederlandse muizen. Ze kunnen enorme sprongen maken. Sterker nog, het is hun voornaamste manier van voortbewegen. Zie je in het bos een muis over de grond wegrennen, dan is het vrijwel zeker geen bosmuis. Zie je hem wegstuiteren met grote sprongen, dan is het er wel één. Bosmuizen houden geen winterslaap, maar leggen wel een voorraad voedsel aan. Op de foto is een springende bosmuis te zien die bezig is om beukennootjes te hamsteren.

 

 

Blauwe vleugels

28 augustus 2012

De blauwvleugelsprinkhaan is een bijzondere sprinkhaansoort. Hij leeft vooral in warme open gebieden zoals de randen van stuifzanden en kiezelterreinen. Hij heeft een uitstekende schutkleur die is aangepast aan de ondergrond; dieren die leven op zand zijn bruin en dieren op kiezels zijn grijs. In het veld is deze sprinkhaan daarom bijna onzichtbaar... als hij stil zit. Pas als hij opvliegt komt zijn ware aard boven. Dan ontvouwt hij zijn vleugels en zie je waar zijn naam vandaan komt: knal blauwe achtervleugels!

 

Paul naar Buiten-Beeld

01 augustus 2012

Met ingang van vandaag ga ik aan de slag bij Buiten-Beeld. Buiten-Beeld is een toonaangevend fotostockbureau in Nederland en zal vanaf vandaag een groot deel van mijn werk gaan vertegenwoordigen. De afgelopen tijd ben ik druk bezig geweest de beelden klaar te stomen voor de beeldbank door ze opnieuw te beschrijven en ze in veel gevallen opnieuw te bewerken. De komende tijd zal ik ze gaan uploaden en zijn de beelden voor iedereen te vinden via www.buiten-beeld.nl.

 

Glowing in the dark

02 juli 2012

Thumbnail imageThumbnail imageSprookjesachtig. Tientallen dansende lichtjes om ons heen. Een korte periode in de zomer veranderen enkele bossen in de omgeving van Nijmegen in een sprookjesbos. Mannetjes van de kleine glimworm vliegen met tientallen in het rond als kleine groene lichtjes. Samen met Douwe Schut ben ik op jacht gegaan naar de vuurvliegjes en hebben we een poging gewaagd ze te fotograferen. Dat was niet zo makkelijk omdat de lichtjes niet erg fel zijn. Op iso 6400 lukte het de groene sporen van de vliegende lichtjes vast te leggen. Ik heb geprobeerd een overzichtsfoto te maken. Lang belichten om veel vuurvliegjes te 'vangen' lukt echter niet, omdat dan de omgeving overbelicht raakt. Daarom heb ik een serie kortere belichtingen gemaakt en deze op elkaar gelegd. Daarnaast heb ik met een korte telelens geprobeerd een enkel spoor dichterbij te fotograferen. Ik had geluk, want in mijn beeld vlogen twee mannetjes in een spiraal om elkaar heen. Helaas is de piek weer voorbij, dus wellicht volgend jaar een vervolg.

 

Hong Kong sifaka's

28 juni 2012

Thumbnail imageThumbnail imageOnlangs is het tijdschrift Weekend Weekly in Hong Kong verschenen met een van mijn dansende sifaka's op de cover. Ook staat er een kort artikeltje in met mijn foto's. Mijn Chinees is niet al te best, dus aan de tekst kan ik geen touw vastknopen. Ze hebben er vast een leuk verhaaltje van gemaakt. Toch heel leuk om in Hong Kong in de boekwinkel te liggen!

 

 

Project bonte vliegenvanger

24 juni 2012

Twee jaar geleden ben ik samen met collega fotograaf Han Bouwmeester begonnen om te proberen bonte vliegenvangers vliegend te fotograferen. Plaats delict was een bos in Twente. Zoals gebruikelijk bleek het knap lastig. Alles moet perfect zijn op het juiste moment. Allereest is een goede locatie belangrijk. Daarnaast ben je afhankelijk van de omstandigheden en moeten de vogels vliegen waar wij dat wensen, aangezien je vooraf de camera op een vaste plek richt en scherp stelt. Na elke passage is het spannend. Is de vogel scherp, is de houding goed, staat hij er wel helemaal op? Meestal wordt aan deze criteria niet allemaal voldaan, maar soms wel!

Desondanks waren we van mening dat het beter moest kunnen. Dus het jaar erna een nieuwe poging? Dat lukte helaas niet. Dit jaar lukte het wel weer gelukkig. De techniek was inmiddels aangepast, maar de omstandigheden en de wil van de vogels heb je eenmaal niet in de hand. Een verbetering van de resultaten zat er helaas nauwelijks in. Misschien lukt het volgend jaar weer om te proberen, maar voor nu tijd om de resultaten eens te laten zien.

Thumbnail imageDit jaar ben ik ook op het terrein van Vivara Natuurbeschermingsproducten aan de gang geweest. Hier broedden bonte vliegenvangers in één van hun nestkasten. Ik wilde niet alleen de bonte vliegenvangers vliegend fotograferen, maar ik wilde ik ook de nestkast in het beeld betrekken. Uiteindelijk is het een van de vogelsoorten die heel goed reageert op het ophangen van nestkasten in bossen. De vogels vlogen af en aan met voer in de snavel voor de jongen en trokken zich niets aan van mijn opstelling. Het lukte dan ook om de foto te maken die in gedachten had. Hopelijk kan dit beeld bijdragen aan het stimuleren van het ophangen van nestkasten. En zijn het geen bonte vliegenvangers die de kast betrekken, dan zijn het wel mezen. Ook heel leuk!

 

Meikever

22 juni 2012

Thumbnail imageHet is geen mei meer, maar toch nog een typische foto van vorige maand. De meikever doet zijn naam eer aan en is daadwerkelijk vooral in mei te vinden. Ze vliegen vooral in de avondschemer en kunnen behoorlijk talrijk zijn. De mannetjes gaan op zoek naar vrouwtjes en worden daarbij aangetrokken door geurstoffen. Vandaar de prachtige waaiervormige voelsprieten, die bij de mannetjes veel groter zijn dan bij de vrouwtjes. Hier een vluchtopname van een mannetje meikever.

 

 

Brenne in de nacht

11 juni 2012

Als het laatste licht helemaal weg is begint de nacht pas echt. Daarover gaat dit laatste bericht in de Brenne reeks.

In de stallen op het terrein waar we verbleven zaten meerdere soorten vleermuizen. Ik heb de grote hoefijzerneus kunnen fotograferen in een raampje dat ik al eens eerder heb benut. Alleen was het raampje dit jaar begroeid met klimop. Verder zat er in een van de stallen een groepje mopsvleermuizen. De eerste keer dat we ze hier aantroffen. Mooi zijn de dieren niet, maar ik ben toch blij met mijn eerste vluchtopname van deze soort.

De laatste nacht van ons verblijf begon de lucht droog te worden. Dat betekent een kraakheldere hemel. Tijd om een oude vorm van fotografie van stal te halen. Ik heb me hier het laatst mee bezig gehouden in het dia- en zelf negatief tijdperk! Maar opnieuw geïnspireerd door een recente lezing van Marsel van Oosten bij VNF-Nijmegen ben ik aan de slag gegaan om sterren te fotograferen. Ik heb geëxperimenteerd met tijdsopnemen met hogere iso-waarden, om elementen in het landschap met een zaklamp op te lichten en een hele lange opname van bijna twee uur om de banen van de sterren weer te geven. Deze opname bestaat overigens uit een reeks kortere opnamen die op elkaar zijn geplakt. Langer belichten kon helaas niet, want mijn accu was leeg en het begon weer licht te worden. Nog even onder de wol en inpakken geblazen...

 

Brenne in de schemer

11 juni 2012

De eerste helft van de trip was het vooral bewolkt. Mooi licht is er dan niet. Later in de week werd de lucht strak blauw. Overdag kun je niet veel, maar als de zon gaat zakken des te meer. In het laatste licht ben ik twee avonden op zoek gegaan naar insecten. Vlinders en libellen worden minder actief en zoeken een plekje op om te overnachten. Als ze zo'n plekje op tijd vindt en je hebt redelijk vrij zicht op de horizon is het leuk de insecten tegen de ondergaande zon te fotograferen. Ik heb geprobeerd de zon zo lang mogelijk in beeld te houden. Eenmaal onder de horizon is het mogelijk silhouetten te maken.

In de vroege ochtend, voordat de zon op komt, ben ik op zoek gegaan naar slapende insecten. Het was die nacht erg vochtig geweest en er was veel dauw. Naast de 'gebruikelijke' opnamen met macrolens heb ik een van de libellen benaderd met een groothoeklens op het moment dat de zon opkwam.

 

Brenne in bloei (orchideeën)

08 juni 2012

In sterk contrast met het droge najaar is het voorjaar in de Brenne fris groen. Overal waar je kijkt staan bloemen. Als je wat beter kijkt zie je dat veel van die bloemen orchideeën zijn. In extensieve graslandjes staan ze volop, gewoon tussen de boterbloemen. Ze staan soms zelfs in de wegbermen. In andere terreintypen vind je ook geheel andere soorten, zoals op kalkgraslanden. De namen van de orchideeën hebben vaak iets te maken met het uiterlijk. Neem de aapjesorchis, waar de bloemetjes daadwerkelijk op kleine aapjes lijken of de tongorchis met uitgestoken tong. Andere orchideeën proberen met hun bloemen op insecten te lijken. Dit trekt bepaalde insecten aan die vervolgens zorgen voor de bestuiving. Het zijn er teveel om allemaal te kunnen fotograferen, maar genoeg om je lekker fotografisch op uit te leven.

 

Brenne in high-speed

04 juni 2012

Met een aantal fotovrienden ben ik weer eens naar 'La Brenne' geweest. Dit gebied in Frankrijk heb ik vaker bezocht. Ik wist dus vooraf vrij aardig waar ik terecht kwam. Het was echter lang geleden dat ik er in het voorjaar was. Ik had mij dit jaar voorgenomen met vogels in high-speed aan de gang te gaan. Andere jaren broedden er boerenzwaluwen in 'onze' boerderij. Daar gokte ik vooral op. Aangekomen bleek al snel dat ze aanwezig waren, maar op andere plekken dan andere jaren. Ik had al snel een aantal ideeën die ik wilde proberen uit te voeren. Allereerst wilde ik de zwaluwen fotograferen terwijl ze uit het raampje van de betreffende stal vlogen. Minstens zo uitdagend leek het me om de groothoeklens te pakken en de zwaluwen te fotograferen met de hele stal in beeld. De werkplaats leek hiervoor geschikt. De toegangsroute was hier geen raam, maar een oude houten deur. Prachtig. De snelheid van de zwaluwen is gigantisch. Wat zijn die dieren snel en wendbaar! Dat samen met de soms moeilijke lichtomstandigheden (lees: fel zonlicht) maakte de onderneming tot een aardige uitdaging, maar naar mijn mening aardig geslaagd.

Ik zal de komende tijd nog andere foto's plaatsen die ik in de Brenne heb gemaakt. Neem dus snel weer een kijkje.

 

Gekraagde roodstaart

03 juni 2012

Thumbnail imageDe gekraagde roodstaart is een erg mooie vogel van parkachtige bossen. Met name het mannetje is geweldig gekleurd. Ik hoopte deze soort ooit te kunnen fotografen en dan wel vliegend natuurlijk! Afgelopen week deed zich de kans voor met deze soort aan de slag te gaan op het terrein van Vivara Natuurbeschermingsproducten. Deze kans heb ik deze direct aangegrepen en ben aan de slag gegaan. Lastig? Uiteraard. Het resultaat? Kijk zelf maar. Dank aan Vivara voor de mogelijkheid!

 

 

 

Voorjaarsflora

25 april 2012

De bladeren beginnen aan de bomen te verschijnen. Een teken dat het vroege voorjaar weer voorbij is. Kenmerkend van deze periode is de voorjaarsflora. Dit zijn veelal bloemen die vroeg in het voorjaar bloeien als de zon de bosbodem nog kan bereiken, dus voordat de bladeren aan de bomen komen. Ik ben er een paar keer op uit geweest om deze bloemen te fotograferen, onder meer in Zuid-Limburg. Erg leuk om de opeenvolging van soorten te zien. Een week later ziet het bos er weer heel anders uit.

 

Paasmezen

01 april 2012

Thumbnail imageThumbnail imageBijna pasen, dus geel is waar het allemaal om draait. Zo ook voor deze pimpelmezen. In deze tijd van het jaar staan de forsythia's vol in bloei en was het mogelijk een combinatie van deze twee te maken. Bekijk de foto's hiernaast.

 

 

Handboek vogelfotografie, Birdpix 8

25 maart 2012

Thumbnail imageOnlangs is het achtste deel in de reeks Birdpix boeken verschenen. De voorgaande afleveringen stonden in het teken van de meest prachtige vogelfoto's. Dit achtste deel slaat een nieuwe weg in en beschrijft hoe je die mooie vogelfoto's kunt maken. Het boek is dan ook getiteld: Handboek vogelfotografie. Het bevat een grote hoeveelheid praktische informatie en tips over hoe je in het veld te werk kunt gaan, materiaal, licht, compositie en veel meer. Dit alles wederom afgewisseld met schitterende foto's van vogels, maar ook een kijkje achter de schermen. Een van de hoofdstukken gaat in op het fotograferen van vliegende vogels in high-speed met behulp van infra-rood lichtvallen. Dit hoofdstuk vormt mijn bijdrage aan het boek. Een aanrader voor iedere vogelfotograaf!

Klik hier voor meer informatie over het boek of om hem te bestellen.

 

High-speed mezen

07 februari 2012

Met de invallende kou en de sneeuw van afgelopen weekend zijn de mezen erg actief. Pimpelmezen zijn veruit het talrijkst aanwezig. Een uitgelezen kans om een poging te wagen om high-speed vliegbeelden te maken. Hieronder zie je het resultaat.

 

Bruce Lee-muren

07 februari 2012

Thumbnail imageDe Kung Fu houdingen van de lemuren (sifaka's) die ik op Madagaskar heb gefotografeerd zijn opgepikt door twee Engelse online kranten onder de titel 'Bruce Lee-murs'. Heel amusant! 

Daily Mail

The Sun

 

 

Workshop IR-lichtvallen

02 februari 2012

Op 17 maart 2012 organiseert Paul in samenwerking met Buteo Outdoor Supplies een workshop over het fotograferen met infra-rood lichtvallen.

Bij deze techniek wordt een infra-rood lichtstraal gebruikt die door het onderwerp doorbroken moet worden, waardoor een foto wordt gemaakt. Deze lichtvallen kunnen worden gebruikt om schuwe dieren of nachtdieren te fotograferen. Een andere veel gebruikte toepassing is high-speed fotografie, waarbij snelle bewegingen worden bevroren.

 

Update: De workshop zit VOL. Wilt u vrijblijvend op de hoogte gehouden worden van een eventuele nieuwe datum, stuur dan een email naar: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. .

 

Nieuwe visfoto's

13 januari 2012

Het afgelopen jaar heb ik veel nieuwe foto's gemaakt van Nederlandse zoetwatervissen. Het fotograferen van vissen vergt veel tijd en inspanning. Zelden kun je meer dan één soort per keer fotograferen. Elke keer is het resultaat daarmee net te weinig om er een nieuwsitem aan te wijden. Daarom heb ik nu een aantal visfoto's van afgelopen jaar op een rij gezet. Meer foto's zijn te zien in mijn portfolio en in de database.

 

Website makeover

05 januari 2012

Degenen die deze website vaker bezoeken zullen het wel hebben gemerkt, de site ziet er anders uit. De afgelopen dagen heb ik de website een makeover gegeven. Aanpassingen in het uiterlijk en de titelbalk hebben de site wat luchtiger gemaakt. Daarnaast zijn er ook inhoudelijke aanpassingen. Met name het portfolio heeft een update gehad, waarbij ik nieuwe beelden heb toegevoegd en oude heb verwijderd. Daarnaast heb ik enkele categorieën vervangen. Ook de carrousel op de homepage is gedeeltelijk van nieuwe beelden voorzien. Wat mij betreft kan de site er weer even tegenaan.