2011

Buteo Outdoorsupplies

30 december 2011

Thumbnail imageHet fotograferen van snel bewegende dieren, zoals vliegende vleermuizen en springende kikkers, wordt ook wel high-speed fotografie genoemd. Hiervoor maak ik gebruik van speciale infra-rood lichtvallen. Het type dat ik sinds een paar jaar naar volle tevredenheid gebruik zijn de Jokie en Joker2 van Eltima-Elektronik. Sinds kort wordt deze apparatuur in Nederland verkocht door Buteo Outdoorsupplies. Informeer hier naar de prijzen en mogelijkheden. Samen met Buteo Outdoorsupplies zal ik dit voorjaar een eerste workshop gaan origaniseren omtrent het gebruik van deze apparatuur. De exacte details zijn nog niet bekend, houd daarvoor onze websites in de gaten. Het is al wel mogelijk je naam op een vrijblijvende voorintekenlijst te plaatsen, dan houden wij je op de hoogte als er meer bekend is. Stuur daarvoor een emailtje.

 

 

Samenwerking Jasja Dekker

17 december 2011

Thumbnail imageJasja Dekker is zelfstandig dierecoloog, tekstschrijver en vliegerfotograaf. Hij is vooral bekend van talrijke onderzoeken op het gebied van zoogdieren. Schrijven, vooral vanuit deze achtergrond, is zijn passie. Ook heel boeiend is zijn bijzondere vorm van fotografie, namelijk met behulp van een vlieger. Jasja en ik zullen gaan samenwerken, onder meer om als schrijver-fotograaf duo artikelen te gaan maken. Wie weet wat er nog meer volgt. Bezoek zijn website op www.jasjadekker.nl.

 

Nieuwe database

20 november 2011

Thumbnail imageVorig jaar heb ik deze website geheel vernieuwd, maar de database was de oude gebleven. Het is een apart gedeelte van de website waar een groot deel van mijn beelden is te vinden. Dit is vooral bedoeld voor degene die niet alleen een indruk wil krijgen van mijn werk, maar vooral op zoek is naar specifieke beelden, al dan niet voor commercieel gebruik.

Nu ben ik er eens goed voor gaan zitten en heb een geheel nieuwe database gebouwd. Wat het eerst opvalt is een geheel nieuw, fris uiterlijk. Maar er is meer. Ik heb niet alleen het uiterlijk aangepast maar alle beelden er opnieuw ingezet. Dat betekent dat een aantal oude beelden niet meer is terug te vinden. Veel beelden heb ik opnieuw bewerkt en opnieuw voorzien van keywords. Dat was in de oude database niet consequent. Nu zijn de beelden beter terug te vinden. Wat soortnamen betreft zijn alle namen opgenomen in het Nederlands, Engels, Duits en wetenschappelijk, al dan niet met synoniemen. Omdat dit alles heel veel werk is, zijn nog lang niet alle beelden toegevoegd. Daar zal ik de komende tijd hard aan doorwerken. Zoekt u in de tussentijd beelden die nog niet beschikbaar zijn, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen. U vindt de vernieuwde database in de navigatiebalk boven aan de pagina of door hier te klikken.

 

Paddenstoelen 2.0

09 november 2011

Eindelijk herfst! Wat een kleuren. Herfst betekent natuurlijk ook paddenstoelen. Hoewel de piek al lang voorbij is zijn er best nog mooie paddenstoelen te vinden. En als je eenmaal aan de gang bent met de camera heb je er ook niet veel nodig. Op die ene mooie kun je je best een tijdje uitleven. Met nieuwe inspiratie en tips van collega fotografen is dat precies wat ik afgelopen week heb gedaan. Het resultaat met een wat andere benadering dan ik gewend was is hier onder te zien. 

 

Interview Camera Magazine

28 oktober 2011

Thumbnail imageIn het tijdschrift Camera Magazine presenteert fotograaf Edwin Giesbers een reeks interviews met Nederlandse natuurfotografen. In elk nummer komt een andere fotograaf aan bod. In het huidige nummer (november-december) is de eer aan mij. In een uitgebreid artikel komen vragen aan bod zoals hoe ik tot natuurfotografie ben gekomen en hoe ik te werk ga in het veld. De nadruk is daarbij gelegd op high-speed fotografie. Het geheel wordt ondersteund door een aantal high-speed foto's van onder meer vliegende vleermuizen, een springende kikker en springende muis. Daarnaast analyseer ik een foto en geef ik een aantal foto-tips. Het gehele artikel is hier te downloaden (pdf, 2.9 Mb). Camera Magazine is natuurlijk ook te koop in de boekhandel.

 

Masterclasses Camera.nl Experience

14 oktober 2011

Thumbnail imageCamera.nl organiseert op 29 en 30 oktober een groot fotografie evenement in Barendrecht: de Camera.nl Experience. Er is vanalles op fotografiegebied te beleven. Verschillende fabrikanten zijn aanwezig en er zijn demonstraties waarbij de apparatuur getest kan worden zoals sportdemonstraties, een catwalk met modellen en een fotostudio. Ik zal op deze twee dagen masterclasses verzorgen over Macrofotografie. Hierin zal ik in klein gezelschap op een interactieve manier alle ins en outs van macrofotografie bespreken. Toegang en deelname aan het evenement zijn gratis, alleen voor de masterclasses moet worden betaald. Kijk voor meer informatie en reserveringen op: www.camera.nl/experience.

 

Paul op Zoom.nl Campus

08 september 2011

Thumbnail imageOp 1 en 2 oktober wordt de Zoom.nl Campus gehouden (voorheen Zoom Experience). Het is het grootste evenement in Nederland dat in het teken staat van digitale fotografie.

In 6 Zoom.nl theaters worden door vooraanstaande fotografen de hele dag door seminars gegeven, die verschillende fotografische onderwerpen en niveaus beslaan. Een van de theaters staat in het teken van natuurfotografie. Ik zal daar op beide dagen een seminar verzorgen over Macrofotografie.

Uiteraard is er meer te doen op fotografiegebied. Zo zullen de verschillende leveranciers en dealers zich presenteren, waarbij er voldoende tijd en mogelijkheid is om producten te testen en aan te schaffen. Verder zijn er portfolio-reviews voor als je benieuwd bent hoe profs jouw werk beoordelen en behoefte hebt aan tips tips om verder te komen in de fotografie.

Kijk voor meer informatie en het volledige programma op www.zoomcampus.nl. Je kunt je hier ook inschrijven voor de seminars.

 

Veldgids Waterschappen

31 augustus 2011

Thumbnail imageThumbnail imageVoor waterschappen is het altijd lastig hoe ze met bepaalde plant- en diersoorten moeten omgaan in het beheer. Dat willen en moeten ze op een nette manier doen, zeker als het om beschermde soorten gaat. De waterschappen Veluwe en Vallei & Eem hebben voor dit doel een veldgids laten ontwikkelen. De veldgids is gemaakt door Regelink Ecologie & Landschap en vormgegeven door Oscar Langevoort. De fotografie lag grotendeels in mijn handen. In de veldgids worden alle beschermde dier- en plantensoorten en groepen beschreven die in de beheergebieden van de beide waterschappen voorkomen. Daarnaast zijn soorten opgenomen die problemen geven in het beheer, meestal doordat ze sterk woekeren. In veel gevallen gaat het daarbij om exoten die hier niet thuis horen en die via tuincentra en tuinen in de natuur terecht komen. Per soort is een beschrijving opgenomen hoe de soort herkend kan worden en hoe er mee omgegaan dient te worden. Per plantensoort zijn in principe drie foto's opgenomen, een foto van de hele plant, een detail en een overzicht van de soort in zijn omgeving. Bij de dieren zijn het vaak verschillende stadia of mannetje en vrouwtje. In totaal gaat het om meer dan 100 soorten.

Van heel veel van de diersoorten had ik al de nodige foto's in mijn archief. Denk aan amfibieën, reptielen en zoogdieren. Vooral van de planten ontbrak nog het meeste. Ik heb de uitdaging aangenomen en heb de meerderheid van de soorten kunnen fotograferen. Dat had heel wat voeten in de aarde, aangezien beschermde soorten niet op elke hoek van de straat te vinden zijn en vaak een beperkte bloeitijd hebben. Invasieve exoten worden juist hardnekkig bestreden en zijn daarmee (gelukkig) ook lastig te vinden. Al met al een tijdrovende maar leerzame klus die ik niet had kunnen klaren zonder de hulp van een aantal plantenkenners. Bedankt daarvoor! Hieronder is een aantal van de plantenfoto's uit de veldgids te zien. De gehele veldgids is hier te zien.

 

Nacht van de vleermuis

25 augustus 2011

Zoals bij veel mensen bekend is 2011 het Jaar van de Vleermuizen, zie daarvoor dit nieuwsitem van eerder dit jaar. Er is veel gedaan om bekendheid te geven aan vleermuizen. Zo heeft de Zoogdiervereniging een folder en een flyer gemaakt over hoe je je tuin vleermuisvriendelijk kunt inrichten. Hiervoor zijn mijn vleermuisfoto's gebruikt. De folder en flyer zijn overigens aan te vragen bij de Zoogdiervereniging.

Climax van het jaar volgt aanstaand weekend, op vrijdag 26 en zaterdag 27 augustus. Dan begint de 'Nacht van de vleermuis'. Er zijn door het hele land tientallen excursies georganiseerd die in het teken staan van vleermuizen. Dit zijn activiteiten overdag, vaak voor kinderen en vleermuisexcursies in de avonduren. Aan de 'nacht' is veel publiciteit gegeven door kranten en op websites en zelfs met een radiocommercial. Bij iedereen in buurt is wel iets georganiseerd, dus kijk op de activiteitenagenda, ga mee met een van de excursies en kom meer te weten over deze fascinerende dieren! Ik zal zelf aanwezig zijn op Fort Vechten. Daar ga ik de activiteiten fotograferen en 's avonds leid ik een van de excursies.

 

Nieuwe vleermuisfoto's

24 augustus 2011

Na een tijdje weinig vleermuizen te hebben gefotografeerd heb ik deze zomer de draad weer opgepakt. Hieronder kun je wat van de nieuwe beelden zien. Ik ben vrij veel bezig geweest met grootoorvleermuizen. Ik heb onder meer geprobeerd om ze tussen de bladeren te fotograferen, de plek waar deze soort veelvuldig jaagt. Verder is het eindelijk gelukt vliegende ruige dwergvleermuizen te fotograferen. Van deze soort had ik nog geen vluchtopnamen. Tenslotte heb ik deze zomer de zeldzame gelegenheid gehad de grootste vleermuiskolonie van Nederland te bezoeken. Het gaat hier om bijna 800 ingekorven vleermuizen op een zolder in midden-Limburg. Spectaculair. Terecht wordt deze kolonie streng beschermd. De dieren zijn zeer verstoringsgevoelig en worden dan ook maar een keer per jaar bezocht om te tellen. Foto's maken beperkt zich dan ook tot enkele kiekjes waarop de dieren achteraf geteld worden. Toch was het een unieke ervaring.

 

3x cover

13 augustus 2011

Thumbnail imageDe Zoogdiervereniging geeft twee tijdschriften uit. Het tijdschrift 'Zoogdier' is bedoeld voor het brede publiek en 'Lutra' heeft een wetenschappelijke insteek. De afgelopen maanden heeft de vereniging maar liefst drie keer gebruik gemaakt van mijn foto's voor de omslag van deze tijdschriften. De eerste was een steenmarter naar aanleiding van een boek over de soort. Later volgde beide tijdschriften met een vliegende vleermuis op de omslag.

 

Farne eilanden

28 mei 2011

Een week in Engeland zit er weer op. Samen met een paar vrienden hadden we een vol programma in elkaar gezet met veel goede fotografeermogelijkheden en uiteenlopende onderwerpen. We zouden beginnen op de Farne eilanden aan de oostkust van Engeland. Vervolgens zouden we doorreizen naar Schotland om daar een poging te wagen bij een visarend, dassen, boommarters en springende dolfijnen. Hoogtepunt zou een bezoek zijn aan de jan-van-genten kolonie van Bass Rock. Tenslotte zouden we nogmaals de Farne eilanden bezoeken en dan naar huis. Tot zover de plannen... De week bleek beheerst te gaan worden door het weer met als sleutelwoord: wind!

De Farne eilanden is een eilandengroep aan de Engelse oostkust. Ze zijn beroemd om de enorme kolonies zeevogels, met onder meer duizenden papegaaiduikers, zeekoeten, alken en drieteenmeeuwen. Ik heb de eilanden in 2008 al eens bezocht en ging er graag terug. Twee van eilanden zijn een paar uur per dag opengesteld voor publiek. Echter, door de stevige westenwind was het niet altijd mogelijk de eilanden te bezoeken. Toch hebben we een paar bezoeken kunnen afleggen. Gecombineerd met de bijna tamme eidereenden in de haven heeft dit de meeste mooie beelden opgeleverd (zie boven). In Schotland hebben we geprobeerd dassen en boommarters te fotograferen vanuit een schuilhut. De hut bleek een uitstekende kijkhut maar in mindere mate een fotografeerhut. Bovendien goot het de hele nacht. De dieren die we zagen waren doorweekt. Het volgende punt op de agenda waren de dolfijnen. In een zee-arm waar twee rivieren samen komen jagen hier tuimelaars op zalm. Ze komen zeer dicht aan de kust en in het jachtgedrang springen ze regelmatig uit het water. Dit was erg indrukwekkend. Het fotograferen ervan bleek lastiger dan gedacht. De verder toenemende wind en regen hielpen daar ook niet bij. Op naar de visarend dan, of niet. Deze bleek dit voorjaar niet op zijn vaste stek te zitten. Helaas. Als alternatief konden we nog wat foto's maken van een eekhoorn. De week liep ten einde, maar de klapper moest nog komen, een bezoek aan de enorme kolonie jan-van-genten op Bass Rock. Maar toen begon de storm pas echt! Windstoten van 120 km/h, omgewaaide bomen en afgesloten bruggen. Logischerwijze werd de trip naar Bass Rock geannuleerd. De zee op gaan was echt onverantwoord. Verder naar het zuiden en een dag later begon de wind weer af te nemen. Gelukkig konden we daardoor nog een laatste bezoek brengen aan de Farnes alvorens op de veerboot naar huis te stappen. Het fotografisch resultaat mag wisselend zijn, maar in ieder geval hebben we een gezellige week gehad.

 

Terschelling

15 mei 2011

Afgelopen week zat ik paar dagen op Terschelling. Hoewel het geen fototrip was ben ik er toch een paar keer op uit gegaan met de camera. Het tij was niet geheel gunstig voor het wad met zonsopkomst, maar toch was er genoeg te beleven. Op het strand is altijd wat te vinden en ook de speelse lammetjes op de dijk vormen een leuk onderwerp. Hieronder een selectie van de beelden.

 

Vissenatlas Noord-Brabant

17 februari 2011

Thumbnail imageOnlangs is er een boekwerk verschenen over de verspreiding van zoetwatervissen van Noord-Brabant: de Vissenatlas Noord-Brabant. Het is een omvangrijk boek met veel informatie over alle Brabantse vissoorten. Niet alleen de huidige verspreiding wordt gepresenteerd op paginavullende kaarten, ook ecologie en historie komen uitgebreid aan bod. Veel van de informatie is breed opgezet waardoor het boek ook voor visliefhebbers buiten Noord-Brabant heel interessant is. Het boek is rijk geïllustreerd met veel foto's van de vissoorten en verschillende watertypen, historische tekeningen en tabellen. Veel van de gebruikte foto's zijn van mij, waardoor ik ook best een beetje trots ben op het boek.

 

Jaar van de Vleermuizen

25 januari 2011

Thumbnail imageThumbnail imageZowel in Nederland als in de rest van van de wereld is 2011 uitgeroepen tot het 'Jaar van de Vleermuizen'. Middels publiekscampagnes wordt aandacht gevraagd voor deze voor veel mensen onbekende, mysterieuze maar wel beschermde en uiterst nuttige vliegende zoogdieren. Met een aantal soorten vleermuizen gaat het niet goed en de mens heeft heel veel invloed op de toekomst van vleermuizen. Minstens de helft van de in Nederland voorkomende soorten vleermuizen maakt in meer of mindere mate gebruik van door de mens gemaakte gebouwen als verblijfplaats. In Nederland is de Zoogdiervereniging initiator van het jaar van de Vleermuizen. Elk jaar vraagt de Zoogdiervereniging extra aandacht voor een van de in Nederland in het wild levende zoogdiersoorten. In 2009 was dat de egel in 2010 het wild zwijn. In 2011 is gekozen voor alle Nederlandse vleermuissoorten. Er komt een publiekscampagne om Nederland de vleermuizen te laten ontdekken. Als vleermuisfotograaf en -onderzoeker trek ik me het lot van vleermuizen sterk aan en heb me dan ook aangesloten bij dit initiatief. Voor meer informatie kijk op www.zoogdiervereniging.nl of yearofthebat.org. Zoekt u foto's van vleermuizen, kijk dan in mijn portfolio of doorzoek de beeldbank.