2010

Vleermuizen in Toeractief

14 december 2010

Het tijdschrift Toeractief van de ANWB presenteert in het decembernummer een artikel over vleermuizen. Een leuk en lezenswaardig artikel. De foto's zijn van mijn hand, de tekst is geschreven door Monica Wesseling.

 

Zeehonden Donna Nook

21 november 2010

Afgelopen weekend ben ik met een aantal vrienden naar de bekende zeehondenkolonie van Donna Nook in Engeland geweest. Na wat opstartproblemen, zoals het arriveren in de verkeerde haven en een incheckmisverstand die door het hoofdkantoor moest worden opgelost, vertrokken we dan eindelijk. Het was de nacht waarin de eerste najaarsstorm over het land raasde. Leuk vooruitzicht voor een overtocht, maar gelukkig viel het mee.
De zeehonden zelf maakten alles goed. Het weer werkte uitstekend mee met mooi ochtend- en avondlicht en wind die voor een laagje stuifzand zorgde. Wat een geweldige ervaring om tussen die beesten te liggen en hun activiteiten te volgen en te fotograferen. Alles bij elkaar zijn er zo’n 3000 grijze zeehonden aanwezig en een enkele gewone zeehond. Ik pastte me aan door de hele tijd plat op m’n buik te blijven liggen en heel langzaam rond te tijgeren. Dat werkte zo goed dat de dieren mij zelf kwamen benaderen, soms tot op 2 meter afstand. Best indrukwekkend als zo’n mannetje van 300 kg naast je komt liggen. Wat een stank komt er uit die bek! Pups die alleen lagen heb ik niet benaderd. Alleen een enkeling die vergezeld was van zijn moeder die mij duidelijk accepteerde. Een moeder die op een paar meter afstand van mij haar jong begint te zogen getuigt toch van vertrouwen.

Er is echter een keerzijde. Juist om de reden dat de dieren relatief makkelijk zijn te benaderen is Donna Nook mateloos populair geworden bij toeristen en fotografen. Vanzelfsprekend heeft dat tot verstoring geleid. Veel mensen hadden geen idee waar ze mee bezig waren en liepen rechtop door de kolonie met alle gevolgen van dien.
Het is goed om te vertellen dat er twee manieren zijn om de kolonie te bekijken. De eerste is vanaf een pad langs de duinen, de andere is op het strand zelf. Langs het pad bevindt zich de eigenlijke kraamkolonie, waar in november honderden jongen worden geboren. De pups liggen soms letterlijk tegen het raster aan en laten zich uitstekend bekijken. Voor de gemiddelde toeschouwer die vooral de witte pups wil zien is dit meer dan de moeite waard. Op het strand zijn relatief weinig jonge pups aanwezig. De reden voor fotografen om het strand op te gaan ligt in de mogelijkheid voor lage standpunten en de actie van vechtende mannetjes die zich in de branding afspeelt. Dit laatste is echter nog spectaculairder in de paartijd in januari.Vanaf oktober 2010 voert de beheerder van de kolonie (Lincolnshire Wildlife Trust) een scherp beleid om mensen te ontmoedigen het strand op te gaan. Als belangrijkste argument wordt verhoogde sterfte van pups door verstoring aangevoerd. Dit beleid lijkt te werken. Het pad langs de duinen is gewoon voor alle publiek toegankelijk.Helaas waren wij hier niet van op de hoogte toen we de trip in de zomer boekten, anders waren we niet, of op z’n minst buiten de kraamperiode gegaan. Met mijn huidige kennis zou ik iedereen (inclusief mezelf) dan ook willen afraden om de kolonie op het strand te bezoeken (vooral in november en december), zeker nu de situatie zo gevoelig ligt. Mogelijk verandert de situatie op termijn of blijkt dat buiten deze periode de aanwezigheid van mensen minder verstorend werkt. De tijd zal het leren.

 

Prijsuitreiking GDT wedstrijd

30 oktober 2010

Thumbnail imageThumbnail imageGisteren vond de prijsuitreiking plaats van de GDT Europese natuurfotograaf van het jaar, een van de meest prestigieuze natuurfotowedstrijden van Europa. De uitreiking is jaarlijks tijdens het bekende natuurfotofestival in Lünen in Duitsland. De wedstrijd heeft weer veel prachtige foto's opgeleverd. Er zijn 11.000 foto's ingezonden. Ik ben een van de de gelukkige winnaars van een eervolle vermelding in de categorie 'onder water' met een foto van parende padden in een wereld van gelei, ofwel kikkerdril van bruine kikkers.

 

Prijs Nature's Best

24 oktober 2010

Thumbnail imageDit jaar deed ik voor het eerst mee aan deze grote internationale natuurfotowedstrijd. In totaal zijn er 20.000 natuurfoto's ingezonden. Ik was al blij verrast met twee beelden bij de laatste 500 beelden in de finale te zitten, maar deze week kreeg ik bericht ook daadwerkelijk bij de prijswinnaars te horen! Ik heb een eervolle vermelding gekregen in de categorie 'Small World Spectacular', ofwel spectaculaire kleine wereld. Ik ben er heel blij mee. De foto betreft een silhouet van een vliegend hert tijdens zonsondergang, toch wel de meest imposante kever van Nederland. De enorme kaken worden gebruikt tijdens gevechten om vrouwtjes. Alle winnende beelden worden gepubliceerd in de najaarseditie van het organiserende tijdschrift Nature's Best en een selectie wordt tentoongesteld in het Smithsonian nationaal natuurhistorisch museum in Washington.

 

Publicaties BBC Wildlife Magazine

24 oktober 2010

Thumbnail imageThumbnail imageIn het oktobernummer van BBC Wildlife Magazine is wederom een van mijn vleermuisbeelden gepubliceerd als dubbele pagina (spread).  Het is een foto van een groep overwinterende grote hoefijzerneuzen. De begeleidende tekst gaat dan ook over deze soort die in Zuid-Engeland nog voorkomt. Twee maanden eerder, in augustus, publiceerde het blad ook een foto van mij in een stukje over het zwermgedrag van vleermuizen. 

 

 

Bijna albino

10 oktober 2010

Tijdens een inventarisatie van muizen voor mijn werk ving ik een hele bijzondere bosspitsmuis. Hij was bijna wit, de rug was heel licht bruin en de poten en snuit waren rose van kleur. Op de foto's hieronder kun je hem zien. Ter vergelijking heb ik er een normaal gekleurde bosspitsmuis bij gezet. Het is een kleurafwijking, genaamd leucisme, waarbij een deel van het pigment (melanine) ontbreekt. Net geen echte albino dus. Dit komt maar zeer zelden voor. Erg bijzonder dus. Het tegenovergestelde van deze afwijking is melanisme, waarbij de muizen geheel zwart zijn. Dit komt vooral voor bij woelmuizen.

 

Eindelijk eikelmuizen

29 september 2010

Al jaren kom ik met een aantal vrienden op een plek in Frankrijk (La Brenne). We zitten daar meestal op een oude boerderij. Jaren geleden zaten er altijd eikelmuizen rond de boerderij. 's Nachts hoorde je ze schreeuwen en met een zaklamp waren ze vrij makkelijk te zien, vooral in de druivenranken. Ze kwamen ook binnen om van het stokbrood te snoepen. Toen ontstond het idee om te proberen leuke foto's van deze aaibare beestjes te maken. Het jaar daarop weer terug met de juiste voorbereidingen en ... geen eikelmuis te bekennen. Dit jaar wederom een poging. We hadden geluk, want er zat een nestje in de zitting van een leunstoel in de studeerkamer (!). Na een paar dagen lukte het dan eindelijk. Boven verwachting hebben we een hele serie foto's kunnen maken. Ik ben er erg tevreden over.

 

Nikonpro

25 augustus 2010

Nikon Pro is een tijdschrift dat wordt verspreid onder (semi)professionele Nikon gebruikers in 29 landen. Naast nieuwtjes, waaronder nieuwe apparatuur, biedt het blad een platform aan profs om zich te presenteren. Niet al te vaak staan er natuurfotografen in en al helemaal zelden Nederlandse natuurfotografen. Daarom ben ik er best trots op dat een van mijn foto's in het augustusnummer wordt gepresenteerd. Het gaat om een jagende watervleermuis boven water, met daarnaast een leuke tekst over de achtergrond van het beeld. Klik hieronder om het artikel te zien of de tekst te lezen.

 

Nightjars of the World

14 augustus 2010

Thumbnail imageOnlangs is het boek 'Nightjars of the World' ofwel 'nachtzwaluwen van de wereld' gepubliceerd. Het is geschreven door Nigel Cleere en is een standaardwerk van alle 134 nachtzwaluwen en verwante soorten die wereldwijd te vinden zijn. Maar waarom een aankondiging van een dergelijk boek op deze site? Natuurlijk omdat er foto's van mij in staan! Op een reis naar Gambia in 2005 met Rob Felix heb ik een aantal soorten kunnen fotograferen, waaronder de bijzondere viervleugelnachtzwaluw. Deze foto's zijn opgenomen in het boek. Helaas komt er in Nederland maar één soort voor, maar als je vaker in het (verre) buitenland komt en iets om nachtzwaluwen geeft is het boek een aanrader.

 

Zoogdieren van Limburg

07 juni 2010

Thumbnail imageOp zaterdag 5 juni is de Zoogdieratlas van Limburg gepresenteerd. Een groot project van vele jaren is daarmee tot een einde gekomen. Het resultaat van de samenwerking tussen de Zoogdiervereniging, het Natuurhistorisch Genootschap in Limburg en vele vrijwilligers is een flink boekwerk van 440 pagina's op A4 formaat. Het boek beschrijft de ecologie en verspreiding van alle Limburgse zoogdiersoorten in de periode 1980-2007 en is rijk geïllustreerd. Ik ben één van de vrijwilligers en heb de soorttekst van de franjestaart voor mijn rekening genomen. Daarnaast heb ik veel foto's voor het boek geleverd, waaronder de kaft en ik ben trots op het resultaat. Op de presentatiedag heb ik als intermezzo tussen de lezingen een fotoshow laten zien, welke zeer goed werd ontvangen. Bedankt voor alle complimenten! Ik kan het boek van harte aanbevelen aan iedereen die iets van zoogdieren weet of wil weten.

 

Prijsuitreiking Glanzlichter 2010

14 mei 2010

Thumbnail imageOp vrijdag 14 mei vond de prijsuitreiking plaats van de Glanzlichter 2010 natuurfotowedstrijd (zie vorig bericht). Samen met mede-prijswinnaars Wilco Dragt, Edwin Kats en Jaco Ottevanger zijn we naar Fürstenfeldbruck in Zuid-Duitsland afgereisd om het spectakel mee te maken. Op vrijdagavond werd de tentoonstelling van de winnende foto's geopend, vond de prijsuitreiking plaats en was er een diner voor winnaars en sponsoren. Op zaterdag begon de grote fotomarkt welke jaarlijks zo'n 10.000 bezoekers trekt. Dit alles vindt plaats in de sfeervolle setting van een voormalig klooster. Al met al een geweldig weekend.

 

Daily Telegraph

12 mei 2010

Thumbnail imageVandaag heeft de Engelse nationale krant Daily Telegraph foto's van mij gepubliceerd. Het gaat om foto's uit een serie jagende watervleermuizen. Een foto is in de krant zelf geplaatst (zie hiernaast), een andere is in de digitale versie van de krant gepubliceerd. Klik daarvoor hier.

 

 

1e prijs Glanzlichter 2010

01 mei 2010

Paul-Sky surrounded-SloveniaVorig jaar won ik twee eervolle vermeldingen in deze grote internationale fotowedstrijd. Toen hoopte ik dat nog eens mee te mogen maken. Het kon echter nog beter! Dit jaar ben ik de gelukkige 1e prijs winnaar in een van de categorieën! Dit jaar ontving de wedstrijd 15.282 beelden van 1032 fotografen uit 34 landen. Nederland is goed vertegenwoordigd onder de winnaars. Enkele andere Nederlandse winnars zijn Wilco Dragt, Theo Bosboom, Edwin Kats and David Pattyn. De categorie die ik gewonnen heb betreft een wisselende categorie, dit jaar 'On the sky above us'. De winnende foto is in Slovenië gemaakt en toont een sterrenhemel gefotografeerd vanuit een grot met een lange sluitertijd. Klik op de foto om hem beter te bekijken of kijk naar deze en andere winnende foto's op de website van Glanzlichter.

 

Haaskonijn

15 april 2010

Thumbnail imageHet doel was om hazen te fotograferen. Er waren er niet veel en de hazen die ik zag waren extreem schuw. Toen zag ik een haas gedrukt liggen in het gras. Meestal vertrouwen hazen op hun schutkleur, dus besloot ik een poging te wagen. Ik tijgerde naar het dier toe op mijn buik tot ik dichtbij genoeg was om wat foto’s te maken. Vanwege het lage standpunt was alleen een stukje van de kop en de rug zichtbaar. Toen ik nog iets dichterbij wilde vond de haas het welletjes, sprong op en sprintte ervan door. Alleen zag ik geen haas wegrennen, maar een konijn! Ik had nog nooit een konijn zich zo in een open grasveld zien drukken. Ik wist toch zeker dat het een haas was, of niet? Verward ging ik naar huis om te foto’s te bekijken, maar zelfs met de boeken erbij werd het niet veel duidelijker. Ik heb het verhaal voorgelegd bij een expert van de zoogdiervereniging en de conclusie is toch konijn. Hoe verwarrend kan het zijn?

 

Padden onderwater

25 maart 2010

Dit voorjaar ben ik begonnen met onderwaterfotografie, iets waar ik al heel lang aan heb willen beginnen. In eerste instantie vooral met het oog op amfibieën en later wellicht ook vissen en andere dingen. Vooralsnog heb ik me op padden geconcentreerd. Het is enorm lastig, maar geweldig om te doen. Het resultaat voegt voor mijn gevoel een nieuw hoofdstuk toe aan mijn fotografie. Onder water is het toch echt een heel andere wereld dan er boven.

 

 

IJsland in de winter

22 maart 2010

Inmiddels ben ik al weer een week terug uit IJsland. Het plan was IJsland te bezoeken in de winter. Dat is gelukt, alleen werkte de winter niet mee. De weersomstandigheden waren slecht met veel regen en bewolking. Toch bleek er meer dan genoeg te doen en hoefden we ons geen moment te vervelen. We hebben in twee weken tijd een rondje om het eiland gereden en daarbij de meeste highlights bezocht, waaronder watervallen, zwarte stranden, gletsjers, een gletsjermeer met zeehonden en vulkanische gebieden. Twee keer hadden we een vrij heldere nacht en beide keren was het raak: noorderlicht! Klik op de foto’s voor een impressie van de reis.