2009

Dieren in de sneeuw

22 november 2009

Sneeuw! Heerlijk! Normaal gesproken zou ik meteen naar buiten rennen om sneeuwlandschappen te fotograferen. Dat heb ik nu ook even gedaan, maar het wilde niet lukken. Te weinig sneeuw op de takken, donker weer of gewoon geen inspiratie. Daarop besloot ik ondanks de slechte wegcondities toch op dierenjacht te gaan in een wildpark in Duitsland. Dat bleek evengoed niet makkelijk, want veel dieren laten zich niet zien in de sneeuw en jawel, ook daar was het erg donker. Toch lukte het om een aantal echte winterse foto’s te maken. Klik op de foto's voor een impressie.

 

De amfibieën en reptielen van Nederland

19 november 2009

Thumbnail imageOp 18 november vond de presentatie plaats van 'De amfibieën en reptielen van Nederland', een boekwerk waar zo'n 10 jaar aan is gewerkt door Stichting RAVON en vele vrijwilligers. Het is een atlas over de verspreiding en ecologie van de amfibieën en reptielen van Nederland. Het is een 476 pagina's tellend boekwerk op A4 formaat, een waar standaardwerk. Er is veel informatie opgenomen over de soorten, historie en literatuur. Bij het boek wordt een cd geleverd met de geluiden van de Nederlandse kikkers en padden. Mijn eigen bijdragen aan het boek bestaan uit het co-auteurschap van de soorttekst van de adder. Daarnaast ben ik een van de hoofdleveranciers geworden met bijna een derde van de 420 foto's in het boek. Het boek is te bestellen via de KNNV. Klik hiernaast voor een impressie.

 

Herpetofauna van Limburg

10 oktober 2009

Thumbnail imageOp 10 oktober is de herpetofauna van Limburg gepresenteerd. Het is een atlas over de verspreiding en ecologie van de amfibieën en reptielen van Limburg. Er is zo'n 8 jaar aan gewerkt en het resultaat mag er zijn; een boekwerk op A4 formaat met 439 pagina's. Er is veel informatie opgenomen over de Limburgse soorten en de verspreiding is weergegeven op dudelijke kaarten. Ik ben zelf bij het boek betrokken geweest als soortauteur van de rugstreeppad. Daarnaast ben ik een van de hoofdleveranciers geworden van de vele foto's die het boek illustreren. Het boek is te bestellen via het Natuurhistorisch Genootschap in Limburg. Klik hiernaast voor een impressie.

 

Parc naturel régional de la Brenne

15 september 2009

Begin september heb ik La Brenne bezocht, een gebied in Frankrijk dat ik al vaker bezocht heb. Het kenmerkt zich door een kleinschalig landscap met zeer veel étangs, een soort meertjes. In september is het altijd droog, maar dit jaar was extreem met droge étangs and bruine bomen. Het fotograferen concentreerde zich rond zonsopkomst en zonsondergang, overdag was het licht veel te hard. Tegen de verwachting in lukte het toch om op enkele ochtenden bedauwde insecten te vinden en in de namiddag leuke sprinkhanen. In de nachten heb ik me op de vleermuizen geconcentreerd en geprobeerd eikelmuizen te fotograferen, wat niet is gelukt. Later in de week sloeg het weer om. Er was bewolking en zelfs regen, helaas ook veel wind. Al met al weer een leuke trip. Klik op de foto's om het resultaat te bekijken.

 

Grasduinen Natuuragenda 2010

10 september 2009

Thumbnail imageDe Grasduinen Natuuragenda ligt weer in de winkel. Op zich niet zo bijzonder, maar de agenda is het resultaat van de jaarlijkse Grasduinen fotowedstrijd. De beste foto's krijgen een plekje in de agenda, waarin 3 categoriën zijn onderscheiden: professionals, amateurs en jeugd. Voor het vierde jaar op rij heb ik in de categorie profs een plekje in de agenda weten te veroveren. Dit maal met een foto van twee kuifaalscholvers in de regen, genomen op de Farne eilanden in Engeland. Klik hiernaast voor een vergroting.

 

Vliegend hert

25 juni 2009

Met het warmer worden van de avonden, zo eind juni, breekt de tijd aan om op zoek te gaan naar vliegende herten. Toch wel het meest imposante insect van Nederland. Op een rustige namiddag ben ik naar het gebied gagaan om te proberen de kevers bij daglicht te vinden. Ze zijn namelijk vooral in de avondschemer actief. Daarnaast had ik in m'n hoofd om een vliegend hert als silhouet te fotograferen. Verrassend genoeg lukte het allemaal. Het silhouet, 'gewone' vliegende herten en zelfs een vechtend stel. Wat kon ik nog meer wensen? Nou, toen het eenmaal donker was veranderde de sfeer in het bos compleet. Ik werd namelijk volledig omringd door tientallen vuurvliegjes! Werkelijk sprookjesachtig.

 

Publicatie BBC Wildlife

22 juni 2009

Thumbnail imageMet enige trots kan ik melden dat het gerenomeerde Britse tijdschrift BBC Wildlife Magazine in de 'highlights' rubriek van het juli nummer een spread heeft geplaatst van een van mijn foto's. Het gaat om de inmiddels bekende jagende watervleermuis met reflectie. Klik hiernaast voor een vergroting.

 

 

Boommarters

21 juni 2009

Het was een langgekoesterde wens eens boommarters te kunnen fotograferen in hun natuurlijke omgeving. Toen ik twee jaar geleden vanuit Limburg naar Arnhem verhuisde moest het er eens van komen. Op de Veluwe komt de boommarter immers relatief talrijk voor. Een boommarterboom vind je echter niet zomaar. Mijn plan was om met een onderzoeker mee te gaan en zo veel te leren over deze unieke soort. Misschien zou dat daarnaast kunnen leiden tot een mogelijkheid om te fotograferen. Het eerste jaar lukte dat echter niet. De week voordat ik mee zou gaan waren net alle nestbomen verlaten. Dit jaar kon ik twee nachten mee op stap. Met een boomcamera hebben we bekende of potentiële nestbomen onderzocht. Een boomcamera is een soort webcam op een lange steel die je vanaf de grond in een boomholte kunt steken. Dat gebeurt 's nachts omdat dan de moeder aan het jagen is en je de jongen zonder verstoring kunt bekijken en tellen. De jongen slapen overal doorheen. In een aantal bomen konden we de jongen geweldig bekijken. Ik kon met een marteronderzoeker en -filmer met ontheffing een fotografeerpoging gaan wagen. We gingen op ruime afstand zitten om verstoring te voorkomen. Daar hebben we ruim 7 uur stil gezeten om enkele momenten van activiteit te kunnen aanschouwen, zoals spelende jongen en de moeder die met buit naar de boom terug keert. Fotograferen bleek erg lastig, door zowel de afstand als het gebrek aan licht, dus lange sluitertijden en hoge isowaarden. Maar toch heb ik een paar leuke opnamen kunnen maken. De dag erna kon ik naar een andere boom. Een andere situatie met taken ervoor die voor een spannend doorkijkje zorgen. De dieren lieten zich echter nauwelijks zien. Hoe dan ook ben ik blij met m’n eerste foto’s van boommarters in het wild, met dank aan de onderzoekers. Klik op de foto's voor enkele voorbeelden.

 

Prijsuitreiking Glanzlichter 2009

22 mei 2009

Thumbnail imageOp 22 mei vond de prijsuitreiking van de Glanzlichter natuurfotowedstrijd plaats in Fürstenfeldbruck bij München. De uitreiking maakt onderdeel uit van de Fürstenfelder Natuurfotodagen, een groots evenement met foto-presentaties, een grote fotomarkt en een roofvogelshow. Dit alles op twee verdiepingen van een voormalig klooster. Ik wilde dat wel eens meemaken. Het was tenslotte mij eerste internationale prijsuitreiking waarbij ik zelfs twee keer het podium mocht beklimmen. Na afloop volgde nog een diner met alle winnaars en sponsors. Al met al erg bijzonder om mee te maken. Ik kan alleen maar hopen dat ik zo'n kans nog vaker krijg...

 

Cover Asferico boek

15 mei 2009

Thumbnail imageDe grote internationale natuurfotowedstrijden (zoals de BBC en Glanzlichter) geven jaarlijks een boek uit waarin alle winnende foto's worden gepubliceerd. Sommige zetten de overall-winnaar op de kaft, andere doen dat juist niet. De Italiaanse wedstrijd Asferico heeft onlangs het boek van 2009 uitgegeven. In de betreffende wedstrijd was ik de gelukkige winnaar van 2 highly commended prijzen (zie nieuws februari). Asferico zet de overall-winnaar niet op de kaft. Ik was erg verrast en blij te horen dat ze mijn vleermuisfoto hadden uitgekozen voor de kaft. Een hele eer. Klik op de foto hiernaast voor een groter voorbeeld van de kaft.

 

Rugstreeppadden

09 mei 2009

Eindelijk weer eens een nachtje op stap met de rugstreeppadden. Door het droge weer was de activiteit niet erg groot, maar toch waren de nodige padden aanwezig bij een nieuwe, kale poel. Typisch voor deze pioniersoort. De bijna heldere hemel zorgde ook voor kansen. Namelijk om de padden met een groothoeklens te fotograferen in hun omgeving. Bij eerdere pogingen jaren geleden is dat niet gelukt. Klik op de foto's hiernaast voor de resultaten.

 

Glanzlichter fotowedstrijd!

19 maart 2009

Thumbnail imageThumbnail imageDe uitslag van de Duitse Glanzlichter fotowedstrijd zijn bekend gemaakt. Glanzlichter is een van de grootste internationale natuurfotowedstrijden in Europa met bijna 15.000 inzendingen! Ik ben dan ook zeer gelukkig dat ik met twee foto's een eervolle vermelding heb gewonnen. In de categorie 'mammals' een foto van een jagende watervleermuis. De tweede is in de categorie 'Imagination red'. Het is een aardbeikikker die over de rand van een blad kijkt, gemaakt in Costa Rica. De volledige uitslag is te zien op www.glanzlichter.com.

 

Paddentrek

16 maart 2009

Het zal niemand ontgaan zijn door alle media-aandacht: de paddentrek is weer begonnen. Niet alleen padden, maar ook andere 'vroege' amfibieënsoorten zijn aan de trek naar de voortplantingswateren begonnen. Natuurlijk begon het bij mij ook weer te kriebelen en ben een paar avonden op pad geweest. Om er weer in te komen eerst op jacht naar padden en bruine kikkers. Ik ben wat gaan experimenteren met belichtingen. Gisteravond was voor de heikikkers. Elk jaar is het weer spannend of het lukt knalblauwe heikikkers te zien. De mannetjes worden alleen blauw voor de voortplanting en dan vaak maar een of enkele dagen. Met hulp van Wouter van den Hoogen is het eindelijk weer eens gelukt. Klik op de foto's voor een paar voorbeelden.

 

Wild Wonders of Europe

20 februari 2009

Het project Wild Wonders of Europe is een intiatief van een aantal topfotografen om Europa natuurfotografisch op de kaart te zetten. Een van de onderdelen is een maandelijkse fotowedstrijd. Van de inzendingen wordt een selectie gemaakt en op de website gepubliceerd. Het publiek kan daarop stemmen en zo de uiteindelijke winnaar bepalen. Alle maandwinnaars dingen mee naar de hoofdprijs: een eigen Wild-Wonders opdracht. In januari heb ik meegedaan. Er waren twee categorieën. In de eerste 'European Wild Wonders' zit ik er bij met 4 foto's. In de tweede categorie 'Inspired by nature' met één foto. Stemmen kan niet meer.

 

Prijzen Asferico!

15 februari 2009

Thumbnail imageThumbnail imageDe prijswinnaars van de internationale natuurfotowedstrijd 'Asferico' uit Italië zijn bekend gemaakt. Paul zit daar bij met twee highly commended prijzen. De eerste is een jagende watervleermuis in de categorie 'zoogdieren'. Het is het resultaat van een project om het jachtgedrag van watervleermuizen vast te leggen. De tweede is in de categorie 'planten'. Het is een close-up van een slanke sleutelbloem. Uiteraard ben ik heel blij met mijn eerste internationale prijzen. De officiële prijsuitreiking vindt plaats op 4 april. Dan zullen ook de foto's op de website van Asferico te zien zijn.

 

Beelden Madagaskar online

19 januari 2009

Een selectie van beelden uit Madagaskar staat online. Kijk op de foto's om een kijkje te nemen.